9 tipus d’algues comestibles

Cada cop més persones estan incorporant les macroalgues i microalgues en la seva dieta. En alguna ocasió n’has menjat? Saps que són una gran font de nutrients?

En alguns països de l’Àsia Oriental, com el Japò, Xina o Corea, és habitual el consum d’algues, per exemple, en plats com el sushi. Tot i que a la resta del món no és un dels aliments principals de la dieta de la població, cada cop més són les persones que han despertat interès pel consum d’algues i els seus beneficis

Les macroalgues i les microalgues són organismes que viuen en aigua dolça i salada. Es troben a la base de la cadena alimentària de molts ecosistemes, on són l’aliment de nombrosos organismes. 

Podem trobar una gran varietat d’algues marines, de les quals s’estima que hi ha 200 espècies destinades al consum humà. Però, no totes elles es destinen a la indústria alimentària. De fet, n’hi ha algunes que s’utilitzen en la indústria tèxtil i química. 

A continuació, veurem algunes d’elles i quins usos tenen. 

ALGUES DE CONSUM DIRECTE

 • NORI. És l’alga més important a Japó, Xina i Corea, una de les més sabroses una i de les més consumides en plats orientals populars. La podem trobar al sushi i a altres plats fets amb arròs, amanides, pastes i sopes. 
 • KOMBU. Caracteritzada pel seu color verd terrós, aquest tipus d’alga té la propietat de fer més tova la fibra d’altres aliments. És molt rica en iode, tot i que també conté calci, ferro, vitamines A i B. 
 • WAKAME. És una alga molt versàtil, per la qual cosa és la més recomanada per començar a menjar algues. El més habitual és consumir-la crua en amanides, també es pot menjar cuita en sopes, acompanyant pollastre o peix i, fins i tot, al forn. L’alga Wakame és ric en minerals, en especial en calci, i en vitamines C i B. 
 • HIJIKI. Aquesta espècie d’alga es troba en tires cilíndriques gairebé negres i és recomanable consumir-la en petites quantitats. També, representa una gran font de sals minerals.
 • DOLÇA. Amb un gust suau i alt contingut de proteïnes, ferro, potassi, iode i calci, és usual consumir-la en amanides o torrades. A més, es caracteritza pel seu color vermell. 
 • ESPIRULINA. Utilitzada en l’alimentació des de fa molts anys, és un bon suplement nutricional, ja que té un contingut proteic major que la carn, el peix i els ous. També conté vitamina B12, E i provitamina A, ferro i seleni. Actualment, es cultiva en mitjans artificials.

Algunes espècies com l’Espirulina es poden cultivar en fotobioreactors, que contenen aigua i nutrients. Les algues es fan créixer injectant aire i CO2 i, un cop han crescut i saturen el bioreactor, s’extreuen i es torna a iniciar el procés. 

Però, quin impacte té aquest model de cultiu en el medi ambient? Doncs, un de molt reduït! És per aquest motiu que el consum d’algues pot esdevenir en un futur una bona opció d’alimentació sostenible.

ALGUES DE CONSUM INDIRECTE

Són espècies que no es poden consumir de manera directe, sinó que es fan servir en processos industrials per aconseguir components alimentaris.

 • GELIDIUM. S’utilitza com a gelatina en la fabricació de gelees, gelats, xarops, maioneses i formatges, proporcionant-los la consistència que es desitja. 
 • LAMINARIA I FUCUS. Són dos tipus d’algues emprats dins de la indústria alimentària per obtenir alginats, utilitzats com a espessants, estabilitzants en salses i gelificants en gelatines o en farcits d’olives.
 • CHONDRUS I GIGARTINA. Aquestes espècies són usades per a l’obtenció de carragenina, utilitzats per estabilitzar gelats, llet en pols o menjars instantanis. 

Si vols ampliar la informació sobre els tipus d’algues, et recomanem aquest article: 

QUINES PROPIETATS TENEN LES ALGUES? 

Les algues són aliments molt nutritius, amb tots els aminoàcids essencials i un alt contingut de minerals, vitamines, proteïnes, carbohidrats indigeribles i substàncies antioxidants. A la vegada, aporten poc greix i tenen un baix contingut lipídic

Les espècies més consumides, a excepció del Nori, tenen més nivells de magnesi que altres productes d’origen vegetal i animal, un mineral que beneficia el sistema nerviós central. En el cas del calci i el fòsfor, la seva presència en les algues també són majors que en fruites com la poma i la taronja. 

A més, les algues també es caracteritzen pel seu alt contingut de iode, el qual millora el metabolisme energètic de les nostres cèl·lules. Atenció! Degut a aquest alt contingut en iode, les algues poden ser perjudicials per a la salut de persones amb disfunció tiroidea o que prenguin medicaments amb iode, segons l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN), així com també cal evitar-ne el consum en infants, embarassades i mares lactants.

Per a la població general, alguns dels beneficis de menjar algues són: 

 • Regular els nivells de colesterol
 • Millorar el trànsit intestinal
 • Millorar les funcions del sistema nerviós 
 • Enfortir el sistema immune 
 • Propietats diürètiques

5 RECEPTES AMB ALGUES 

T’ha agradat l’article? Coneixies alguna de les espècies d’algues que hem nombrat? Si visites l’exposició Menja, Actua, Impacta, podràs veure dos fotobioreactors reals on s’estan cultivant microalgues.