25-05-2023

Repte col·lectiu #ReceptariPerCanviarElMón (2023)

Es va dur a terme un projecte de participació infantil a escoles i esplais, on infants proposaven les receptes que més els agradaven vinculades a l’alimentació saludable i sostenible. Van participar 400 centres educatius.   Amb les receptes rebudes es va elaborar un receptari que es pot consultar en aquest enllaç. Les receptes proposades són fàcils, de temporada, saludables, sostenibles i atractives pels infants.    

24-05-2023

Repte col·lectiu #EmComprometo (2023)

El sistema alimentari és una de les principals causes de la crisi ambiental i social que vivim en l'actualitat. És urgent que canviem la forma en que produïm, distribuïm i consumim els aliments. Arran d’aquesta problemàtica, el repte col·lectiu #EmComprometo va tenir com a objectiu reflexionar sobre el sistema alimentari i plantejar possibles solucions per tal de canviar-lo. Aquest repte va convidar a les persones de totes les edats a que s’expressessessin sobre quin àmbit creuen que poden actuar: reducció dels envasos de plàstic i d'un sol ús; consum de productes locals; reducció del consum d'ultraprocessats; reducció del consum de proteïna animal; o reducció del malbaratament alimentari.  Aquest repte es va iniciar el novembre de 2022 i encara segueix actiu a l’exposició Menja Actua Impacta al Prat de Llobregat. Fins ara, hi ha participat unes 75 persones, i tu, et vols comprometre?   

18-02-2023

Acció col·lectiva #Nom’hoempasso!”, amb motiu del Dia Universal dels Drets dels Infants (2022)

L'Article 17 de la Convenció sobre els Drets de l’Infant (Nacions Unides, 1989) reconeix el paper dels mitjans de comunicació social pel que fa a la difusió d'informació destinada als infants i s’estableix l'obligació de l’Estat de prendre mesures per protegir-los contra tota informació i material perjudicial per al seu benestar. En aquest context, l’acció col·lectiva d’aquest repte es va dur a terme al llarg de quatre dies on infants i joves van participar en diferents tallers per debatre i opinar sobre els missatges que es troben a diferents envasos d’aliments i van crear cartells amb diferents missatges sobre publicitat enganyosa. En cada centre educatiu o esplai, els infants van triar una imatge representativa i la van pujar a les xarxes socials.  Conjuntament amb la gimcana i l’acció col·lectiva #No m’ho empasso! , aquesta activitat va comptar amb la participació de 78 centres educatius i 40 esplais, i amb uns 18.000 infants i joves participants 

17-02-2023

Gimcana #Nom’hoempasso pel del Dia Universal dels Drets dels Infants (2022)

L'Article 17 de la Convenció sobre els Drets de l’Infant (Nacions Unides, 1989) reconeix el paper dels mitjans de comunicació social pel que fa a la difusió d'informació destinada als infants i s’estableix l'obligació de l’Estat de prendre mesures per protegir-los contra tota informació i material perjudicial per al seu benestar.   En aquest context, es va dur a terme la Gimcana 'No m’ho Empasso', que tenia per objectiu reflexionar al voltant de la publicitat alimentària i com pot afectar negativament als nostres hàbits alimentaris. La gimcana va proposar una sèrie de proves lúdiques i de foment del pensament crític. Algunes de les proves van ser: 

  • Empassa boles: en aquesta activitat de “tragaboles humà”, els nens i nenes havien de recollir diversos missatges sobre publicitat enganyosa i valorar-los.  
  • Mentides a terra: A través d’un joc de bitlles, els infants tenien la missió de desxifrar un missatge amagat sobre enganys publicitaris.  
  • Atrapa etiquetes: el tradicional joc “atrapa la bandera” va servir per sensibilitzar els infants sobre la importància d’un etiquetatge per més just. 
  • Re-enquesta’t: l’última activitat va consistir en fer una valoració i votació sobre el consum i la publicitat d’aliments, un cop treballat tot el material i continguts de les altres activitats.  
Conjuntament amb l’acció col·lectiva i la lectura del manifest #No m’ho empasso! , aquesta activitat va comptar amb la participació de 78 centres educatius i 40 esplais, i amb uns 18.000 infants i joves participants   

13-02-2023

Manifest #Nom’hoempasso!, amb motiu del Dia Universal dels Drets dels Infants (2022)

L'Article 17 de la Convenció sobre els Drets de l’Infant (Nacions Unides, 1989) reconeix el paper dels mitjans de comunicació social pel que fa a la difusió d'informació destinada als infants i s’estableix l'obligació de l’Estat de prendre mesures per protegir-los contra tota informació i material perjudicial per al seu benestar.   En aquest context, durant dos dies es va reflexionar sobre la publicitat en l’alimentació d’infants i joves, i es va elaborar i llegir un manifest al respecte. Per l’elaboració del manifest es van recollir les opinions i les reivindicacions dels infants. El manifest estava composat per una part comuna a tots els centres on es demanava regular la publicitat d’aliments dirigida a infants i joves, i un apartat específic on els infants i joves de cada centre incloïen les seves aportacions.  L’activitat va tenir visibilitat a les xarxes amb l’etiqueta #Nomhoempasso  Conjuntament amb la gimcana i la lectura del manifest #No m’ho empasso! , aquesta activitat va comptar amb la participació de 78 centres educatius i 40 esplais, i amb uns 18.000 infants i joves participants 

02-10-2022

Repte col·lectiu #StopMalbaratarMenjar per a infants (2022)

El repte #Stop malbaratar menjar tenia per objectiu sensibilitzar infants i joves sobre la importància de reduir i evitar el malbaratament alimentari, així com contribuir a crear una consciència familiar que ajudi a adoptar un consum basat en el valor dels aliments, la cura i la responsabilitat ambiental.   Aquest repte va consistir en la realització d’una “auto-auditoria” de malbaratament alimentari a l’espai del menjador escolar, perquè els nens i nenes se n’adonessin de la quantitat de menjar que es llença al centre. Els infants van desenvolupar accions de diagnosi (separació del menjar malbaratat en diferents contenidors, pesatge i enregistrament de dades) amb la finalitat de prendre consciència que els aliments són un recurs valuós que cal gestionar i consumir amb la màxima cura. Aquesta actuació també s'emmarca en les mesures de la LLEI 3/2020, de l'11 de març, de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris.  Van participar un total de 28 centres educatius i 1120 infants     

01-10-2022

Repte col·lectiu #StopMalbaratarMenjar per a adults (2022)

Per celebrar el Dia Internacional de conscienciació sobre la pèrdua i el malbaratament d’aliments, el 29 de setembre de 2022 es va celebrar un repte col·lectiu adreçat a famílies. Es proposava deixar un comentari a la publicació contra el malbaratament al compte d’Instagram de Fundesplai contra el malbaratament. Hi van participar un total de 21 persones, que van deixar propostes com planificar bé els àpats, evitar comprar de més, fer melmelades o batuts amb fruites madures, o congelar aliments.   

15-05-2022

Repte col·lectiu #AixíMenjo (2022)

El repte col·lectiu #AixíMenjo buscava fer reflexionar a infants i joves sobre el futur del sistema alimentari actual i l’impacte que té pel planeta, això com sobre la necessitat de treballar conjuntament per un model més sostenible.   Infants, joves i famílies van respondre a diverses preguntes sobre l’alimentació saludable i sostenible com ara “creus que podem menjar millor?”, “penses que hauríem de reduir els aliments d’origen animal que consumim?”, “creus que, en el futur, menjarem de manera més saludable?”.   Es va celebrar el 7 de maig del 2022 en el marc de la Mostra d’Alimentació Cooperativa i Solidària al Prat de Llobregat i hi van participar 210 infants, joves i famílies.  

17-03-2022

Repte col·lectiu d’art-denúncia #AlNatural (2022)

Aquest repte tenia com a objectiu sensibilitzar sobre l’impacte dels residus que generem a través de l’alimentació i contribuir a reduir-los en la nostra vida diària, eliminant tots aquells envasos innecessaris i reivindicant el fet de poder comprar i consumir aliments al natural. El dies 25 i 26 de març, amb motiu del Dia Mundial del Clima i mitigació i adaptació al canvi climàtic, els infants i joves van crear escultures d’art denúncia amb residus plàstics que posteriorment van mostrar a través de les xarxes socials amb l’etiqueta #Alnatural, al pati de l’escola i, en el cas dels esplais, al carrer. En les setmanes prèvies, els infants i joves van participar d’activitats educatives i lúdiques on van investigar sobre els residus que generem, van aprendre quants anys pot trigar a degradar-se un plàstic a la natura, van conèixer com s’elaboren els embolcalls i envasos i van proposar alternatives quotidianes a aquesta problemàtica.  Les escultures es van recuperar i es poden veure a l’exposició Menja, Actua, Impacta.  Aquest repte va comptar amb la participació d’un centenar d’esplais i centres escolars i 20.000 infants i joves 

10-03-2022

Repte col·lectiu #DretAlimentació20N (2021)

Amb motiu del Dia Universal dels Drets dels Infants celebrat el 20 de novembre de 2021 es va proposar a escoles, esplais, famílies i infants el repte #Dretalimentació20N. El repte perseguia diferents objectius: que infants i joves reflexionessin sobre com afecta l’alimentació a la salut de les persones i el planeta; fomentar hàbits saludables de nutrició; promoure els valors de respecte envers la natura, la cura de les persones i la participació ciutadana i prendre consciència que tots els infants del món tenen dret a l’alimentació. Els infants són el motor del canvi, i és per això que durant tota la setmana es van dur a terme diverses activitats de sensibilització que van culminar amb la gran acció col·lectiva del dia 20N.  Les activitats de sensibilització prèvies van consistir en debatre sobre la importància dels drets dels infants i de celebrar el 20N i crear un gran mural interactiu (físic o virtual) on els infants i les famílies escrivissin o dibuixessin un compromís per ajudar a fomentar l’alimentació saludable i sostenible.  El 19 i 20 de novembre es va organitzar una gimcana descentralitzada als territoris. La gimcana contenia un seguit de proves com fer un collage sobre l’origen dels aliments d’algunes receptes, el joc de relleus de simular el transport d’una pinya, crear aliments amb papiroflèxia o completar la piràmide de la salut planetària. La gimcana culminava amb representar de manera creativa un lema relacionat amb l’alimentació saludable i sostenible entre totes les persones participants.   Això es va acompanyar per visibilitat a les xarxes (a través de les accions de famílies i educadors).  Al repte col·lectiu hi van participar un total de 123 escoles i 37 esplais, i va mobilitzar un total de 25.360 infants i joves. Volem agrair a totes les escoles i esplais que han participat d’aquesta iniciativa. Gràcies per formar part d’aquesta comunitat educativa tan potent!