10 receptes delicioses amb fruita seca

Quanta fruita seca menges? Saps que és molt saludable prendre’n una mica cada dia? Aquí trobaràs receptes i consells per a  incorporar-la a la dieta de manera senzilla.

L’Agència de Salut Pública de Catalunya recomana menjar entre 20 i 25 grams de fruita seca al dia. La fruita seca és rica en proteïnes, fibra, minerals, greixos saludables, vitamines i  substàncies fitoquímiques protectores. Tot plegat comporta un alt contingut nutricional que és molt beneficiós per a la salut.

BENEFICIS PER A LA SALUT

Diversos estudis, com el que van fer des de Harvard el 2013 han corroborat que el consum elevat de fruita seca es relaciona amb menys mortalitat i amb menys risc de patir alguns tipus de càncer, malalties respiratòries, malalties cardiovasculars o diabetis. 

A més, la fruita seca és molt saciant, i tot i que es tracti d’un aliment molt calòric, el seu consum no es relaciona amb l’augment de pes. Ara bé, des del Canal Salut de la Generalitat de Catalunya fan èmfasi en la importància de consumir fruita seca sense sal ni sucre. A més, també destaquen que la fruita seca més saludable és aquella que es consumeix crua o lleugerament torrada. Finalment, expliquen que cal evitar les fregides, ja que se solen utilitzar olis que no són massa saludables i s’hi afegeix una gran quantitat de sal.

COM POTS INCLOURE LA FRUITA SECA ALS MENÚS?

En primer lloc, et volem donar alguns trucs d’allò més senzills per tal que augmentis el consum diari de fruita seca (font: Canal Salut): 

1. Afegeix-la a l’esmorzar: barrejada en un bol de iogurt amb fruita, per exemple.
2. A l’amanida: avellanes, nous, ametlles, pipes, cacauets*, festucs, etc. Deixa volar la imaginació!
3. Per picar entre hores: al berenar o al refrigeri de mig matí.
4. En receptes més o menys elaborades: bròquil i ametlla, paté de llenties i nous, romesco, pesto, etc.
5. En patés o cremes per untar: També pots comprar o preparar cremes de fruita seca per a untar el pa, per exemple. 

*Els cacauets, tot i ser lleguminoses, tenen una composició nutricional molt semblant a la de la fruita seca, de manera que sovint s’inclouen en aquest grup.

Per cert, tenim una altra bona notícia sobre la fruita seca: tenim la sort de viure en un territori en què podem gaudir de fruita seca de proximitat i d’alta qualitat. Aprofitem les ametlles, avellanes, nous i pinyons de la nostra terra!

10 RECEPTES DELICIOSES AMB FRUITA SECA

A més, volem compartir un conjunt de receptes per llepar-se els dits per tal que tinguis una bona varietat de recursos que et permetin incloure la fruita seca als teus àpats diaris:

GENIALLY SIN TÍTULO

4

Amanida de col llombarda amb pipes de carabassa i salsa de iogurt

Salsa de nous

10

Paté de nous

i bolets

9

6

Paté d’olives

i ametlles

Sobrassada vegana

8

Amanida de bledes, formatge de cabra, vinagreta de mel, nous i avellanes

3

1

Rodes de taronja amb xocolata i nous trinxades

Amanida d’escarola, magrana i pinyons

2

5

Crema de coliflor, bròquil i ametlles

Coca de pinyons

7

10 RECEPTES AMB FRUITA SECA

1. RODES DE TARONJA AMB XOCOLATA NEGRA I NOUS TRINXADES

2. AMANIDA D’ESCAROLA, MAGRANA I PINYONS

3. AMANIDA DE BLEDES, FORMATGE DE CABRA, VINAGRETA DE MEL, NOUS I AVELLANES4. AMANIDA DE COL LLOMBARDA AMB PIPES DE CARABASSA I SALSA DE IOGURT5. CREMA DE COLIFLOR, BRÒQUIL I AMETLLES6. PATÉ D’AMETLLES I OLIVES7. COCA DE PINYONS8. SOBRASSADA VEGANA9. PATÉ DE BOLETS I NOUS10. SALSA DE NOUS

Esperem que tots aquests recursos et siguin d’utilitat i tinguis més present la fruita seca en la teva dieta. T’animem que n’incorporis cada dia un grapat. Recorda: si et cuides tu, també cuides el planeta!

Vine a l’exposició Menja, Actua, Impacta i aprofundeix en alimentació sostenible i saludable! No te’n penediràs!!