10 varietats de llegums de proximitat a Catalunya

El 10 de febrer és el Dia Mundial dels Llegums i volem realçar 10 varietats que es cultiven al territori català, així com compartir algunes receptes delicioses i destacar els beneficis del consum de llegums.

Sabies que Catalunya és molt rica en producció de llegums? Tot i la gran varietat de llegums que es cultiven a gairebé totes les comarques catalanes, se n’importen moltes tones anualment. Paradoxal, oi?

EL VIATGE DELS CIGRONS

Segons l’informe Aliments Kilomètrics, la distància mitjana entre l’agricultor que produeix els cigrons i el consumidor, per exemple, és ni més ni menys que de 7.500 km. 

En aquest mateix informe s’explica que es tracta d’un trajecte transoceànic totalment prescindible, ja que és un producte que fa uns quaranta anys que també es produeix a Catalunya.

A més, l’impacte de la producció de cigrons en el teixit agrari local de països com Mèxic, un dels principals exportadors de cigrons a Espanya, és devastador. Les condicions laborals de les persones que treballen als camps de cigrons de Mèxic són molt precàries. Segons l’Institut Nacional d’Estadística i Geografia de Mèxic (INEGI), el seu salari mitjà no arriba a l’equivalent a un euro per hora treballada. 

Què pots fer tu per evitar aquesta tendència? La resposta és molt clara: consumir llegums locals i de proximitat! Tal com recull el Canal Salut de la Generalitat de Catalunya, hi ha moltíssimes varietats de cada tipus de llegum, amb mides, textures i gustos diferents, que sovint estan lligades a territoris concrets. A continuació, en destaquem algunes:

10 VARIETATS DE LLEGUMS LOCALS

  1. Fesols de Santa Pau (Garrotxa)
  2. Llentia pardina
  3. Mongeta de Castellfollit del Boix (Bages)
  4. Mongeta del ganxet del Vallès
  5. Cigronet de l’Anoia
  6. Pèsol garrofal de Llavaneres
  7. Fesol de l’ull ros (Pla de l’Estany i l’Empordà)
  8. Cigró d’Oristà (Osona)
  9. Pèsol negre del Berguedà
  10. Garrofa del Baix Penedès, el Baix Camp, el Tarragonès, el Baix Ebre, el Montsià, etc.

BENEFICIS DE CONSUMIR LLEGUMS

Però, per què és positiu el consum de llegums? Quins beneficis aporta a la nostra salut i a la del planeta? Quantes vegades a la setmana n’hauríem de consumir? 

Segons el Canal Salut de la Generalitat de Catalunya, els llegums estan formats per un alt contingut en fibra que proporciona sensació de sacietat i facilita el trànsit intestinal. A més, el consum habitual de llegums disminueix el colesterol, els triglicèrids, alguns tipus de càncer i promou la salut cardiovascular.

Pel que fa al seu valor nutricional, els llegums contenen nutrients beneficiosos com la fibra, vitamines, minerals, antioxidants, proteïnes i hidrats de carboni. 

Centrant-nos en la quantitat i qualitat de proteïnes, són uns substituts ideals de la carn. Per exemple, 100 grams de llenties seques contenen 24 grams de proteïnes, mentre que 100 grams de filet de vedella o de pit de pollastre, n’aporten 20.

A més, els llegums no tenen gluten, de manera que són un aliment apte per a les persones celíaques. Per la seva riquesa en fibra, també són un gran aliment per a persones amb diabetis i sobrepès.

Però no només són beneficiosos per a la salut de les persones; pel que fa a la salut planetària, també aporten molts avantatges: 

  1. Enriqueixen l’agrobiodiversitat i la diversitat paisatgística.
  2. Milloren la fertilitat del sòl i la productivitat de les terres agrícoles sense necessitat d’utilitzar fertilitzants de síntesi, ja que són plantes fixadores de nitrogen. 
  3. Es necessita molta menys aigua per produir 1 kg de llegums que 1 kg de proteïna animal. Tal com recull la FAO, per produir 1kg de vedella es necessiten uns 13.000 litres d’aigua mentre que per a produir 1 kg de llenties només es necessiten 1.250 litres.
  4. La seva producció genera molt poques emissions de gasos d’efecte hivernacle comparat amb altres aliments proteics.

Des de l’Agència de Salut Pública de Catalunya recomanen consumir llegums entre 3 i 4 vegades a la setmana i proposen diverses receptes per fer-ho de manera variada i saludable.

Per a més informació sobre els beneficis dels llegums i altres curiositats, consulta la infografia de la FAO Dades sorprenents sobre els llegums que potser no coneixies.

També t’animem a descobrir aquestes 5 receptes amb llegums per llepar-se els dits: hummus de cigrons, lasanya de llenties, escudella barrejada, amanida de mongeta seca i estofat de llenties!

Finalment, et proposem que responguis al qüestionari “Què en saps dels llegums?” i posis a prova tot allò que has après en el Dia Mundial dels Llegums.

Anima’t a augmentar el consum de llegums de proximitat! La teva salut i la del planeta ho agrairan!

Vine a l’exposició Menja, Actua, Impacta per a seguir aprofundint sobre temes relacionats amb l’alimentació sostenible i saludable!

Descobreix l’exposició