5 dietes per ser més sostenible

Saps què és la dieta flexitariana? O una de crudivegana?

T’agradaria conèixer alternatives de dietes més sostenibles i saludables? Presentem algunes propostes que poden ser molt útils per tenir cura de la teva salut i de la del planeta.

Si bé és cert que el sentit comú i seguir les recomanacions de l’Agència de Salut Pública de Catalunya són el més important pel que fa a l’alimentació sostenible i saludable, et volem presentar algunes de les tipologies de dieta que existeixen. 

Tot i que hi ha molts tipus i variants molt diverses, en aquest article hem seleccionat cinc dietes que estan prenent molt de protagonisme. A veure si les coneixes totes! I, qui sap, potser en descobreixes alguna que t’interessa provar o apropar-t’hi…

Font: Fundesplai.

DIETA PLANETÀRIA

Si has llegit les últimes entrades del nostre blog potser ja t’és familiar, aquesta dieta, oi? Per si no recordes en què consisteix o encara no has llegit l’article “La dieta planetària o com alimentar-nos cuidant el planeta”, te’n fem cinc cèntims: 

– Cal potenciar el consum de fruita i verdura; de fet, haurien de representar al voltant d’un 50% de la nostra dieta, per anar bé. També hauríem d’augmentar el consum de llegums i fruita seca, i combinar aquesta alimentació amb una vida activa i social. 

– Els productes de proximitat, temporada i integrals, són més saludables i sostenibles, de manera que és importantíssim prioritzar-los sempre que sigui possible.

 Cal reduir enormement el consum de proteïna animal. Un consum excessiu de carn i d’altres tipus de proteïna animal empitjora la salut de les persones, afecta al canvi climàtic, contribueix a la desforestació i afavoreix el maltracte animal, entre altres.

– Finalment, assenyala la importància de disminuir el consum d’aliments malsans, que són aquells que estan vinculats a un major risc de patir malalties i a un impacte ambiental més gran. Menys sal, sucres, carn vermella i processada i també menys (o gens) productes ultraprocessats.

> Descobreix tot el que necessites saber sobre la dieta planetària a l’article “La dieta planetària o com alimentar-nos cuidant el planeta”

Adaptació al català del plat elaborat per la Comissió EAT-Lancet

DIETA VEGETARIANA

Una persona que segueix una dieta vegetariana és aquella que no consumeix carn animal -ni carn ni peix- però sí que consumeix els seus derivats, com ara els lactis, els ous o la mel. També es pot anomenar dieta ovolactovegetariana.

Els motius principals per escollir una dieta vegetariana són el respecte pel benestar i la vida dels animals, la preocupació pel medi ambient i l’emergència climàtica (per l’impacte ambiental que suposa l’excessiva producció de carn), qüestions ètiques, religioses o bé raons de salut.

Segons el Canal Salut de la Generalitat de Catalunya, una dieta vegetariana planificada de forma adequada és saludable, nutricionalment correcta i proporciona beneficis per a la salut i en la prevenció i tractament d’algunes malalties. A més, és adequada per totes les etapes del cicle vital de les persones, sempre i quan es tinguin en compte tots els nutrients que el nostre cos requereix.

> Més informació

DIETA FLEXITARIANA

Segons explica Adam Martín, periodista especialitzat en alimentació i salut, amb la dieta flexitariana se segueix menjant de tot, però canvien les proporcions: es mengen més productes vegetals; és a dir, hortalisses, fruites, llegums, llavors, fruita seca o algues; peix, un parell de cops a la setmana; i es menja molt poca carn.

Martín explica que una dieta flexitariana ben definida permet tenir un estat de salut fantàstic. A més, ajuda a reduir la despesa per l’adquisició d’aliments, millora la salut de les persones i també la del planeta. 

També explica que la majoria d’estudis epidemiològics afirmen que les persones vegetarianes tenen un estat de salut més bo que les persones que mengen carn amb freqüència. Tot i així, aquests estudis també asseguren que les persones que mengen aliments d’origen vegetal i fonts de proteïna animal de forma puntual tenen el mateix estat de salut que les vegetarianes.

Així doncs, conclou que és ben probable que el problema sigui el consum excessiu de carn (tant per la salut de les persones com la del planeta) i no tant la carn en si mateixa.

> Més informació

DIETA VEGANA

Donald Watson, el fundador de la Societat Vegana el 1944 va afirmar que el veganisme és “una filosofia de vida que exclou totes les formes d’explotació i crueltat cap als animals.” També va explicar que s’aplica seguint una dieta vegetariana pura, que consisteix en prescindir del consum de carn, peix, marisc, ous, llet i derivats lactis.

A més a més, defensa l’ús d’alternatives per a tots els materials derivats totalment o parcialment d’animals. Així doncs, el respecte pels animals no es limita a l’alimentació, sinó que s’estén a la resta d’aspectes del dia a dia. El veganisme, doncs, és crític amb la confecció de peces de pell d’animal o de llana, amb els zoològics, aquaris o circs amb animals. Tampoc accepten l’ús dels animals en estudis científics, laboratoris, productes cosmètics o medicaments que s’hagin provat en animals. 

Des del Canal Salut de la Generalitat recomanen que les persones que segueixen dietes vegetarianes estrictes o veganes, tinguin un seguiment acurat i personalitzat per part de professionals de la nutrició, per tal d’assegurar que el seu cos disposi de tots els nutrients necessaris. 

> Més informació 

DIETA CRUDIVEGANA

Segons Consol Rodríguez, artista visual i formadora de cuina crudivegana i alimentació viva, en la cuina crua el foc es substitueix per aigua. L’aigua de remull, l’aigua de les fruites i vegetals, l’aigua per fer els brots i germinats. A més, justifica que cru no vol dir fred, vol dir no superar els 38 graus en la preparació dels àpats. Es defineixen 38 graus perquè, segons el crudiveganisme, a partir d’aquesta temperatura es destrueixen bona part dels nutrients i enzims dels aliments. 

Rodríguez també explica en una entrevista al portal Ets el que menges que el crudiveganisme és un tipus de cuina basat en el consum de plantes i d’aliments vius i de llavors que s’activen amb l’aigua.

A més, diu que el crudiveganisme és un estil de vida basat en tres potes: una d’ètica i moral de “compassió cap als animals”, una altra centrada en la sostenibilitat ambiental i respecte cap al planeta i una tercera centrada en la salut.

En aquest cas, però, el Canal Salut de la Generalitat diu que cal tenir en compte que algunes dietes requereixen del consell de professionals que assessorin sobre qualsevol modificació dietètica que pugui ser necessària per a complementar l’alimentació, com ara la suplementació de vitamina B12. 

> Més informació 

Existeixen altres termes com ara piscivegetarianisme, que fa referència a les persones vegetarianes que, esporàdicament, mengen peix; o avivegetarianisme, que es refereix a persones que en general son vegetarianes però que puntualment mengen carn d’aviram.

Probablement t’has adonat que la majoria de les propostes que hem presentat tenen molts punts en comú, oi? Com ara la reducció o eliminació del consum de carn, els aliments de temporada i proximitat, l’augment de la proteïna vegetal i de la fruita i verdura, etc. A més, com dèiem al principi, aquests punts coincideixen amb les recomanacions de l’Agència de Salut Pública de Catalunya… Deu ser casualitat? És clar que no!

I tu, segueixes cap d’aquestes dietes? Creus que podries apropar-te a alguna? O potser t’acabes d’adonar que ja en segueixes una però no ho sabies fins ara? 

Si t’ha semblat interessant l’article, et convidem a compartir-lo a les xarxes socials o amb qui creguis que li pot interessar.

T’agradaria alimentar-te de manera més sostenible però no saps per on començar? Compartim algunes idees i recursos que et poden ser d’utilitat:

> 10 receptes delicioses amb fruita seca

> 24 alternatives als entrepans d’embotit

> 7 idees per a esmorzars i berenars saludables

> 10 varitetats de llegums de proximitat a Catalunya

A més, t’animem a venir a l’exposició Menja, Actua, Impacta, en què obtindràs un munt de recursos per fer que la teva dieta sigui més saludable i respectuosa amb el planeta.