7 documentals sobre el malbaratament alimentari

Descobreix una de las problemàtiques més grans del sistema alimentari amb aquesta proposta de documentals. 

Sabies que el malbaratament alimentari és el causant d’entre el 8 i el 10% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle a escala global? Ens trobem, doncs, davant d’una de les problemàtiques més grans de l’actual sistema alimentari. 

A Catalunya, segons dades de la Conselleria d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, cada persona malbarata 35 kg de menjar a l’any, una xifra que suposa el 7% dels aliments que adquireix. 

Tot i que gran part del menjar es malbarata a les llars i a l’àmbit de la restauració, el malbaratament d’aliments es produeix també en la resta de fases de la cadena alimentària: al camp i la distribució inicial, a les fàbriques d’envasat i processadores i a les centrals de distribució i comerç. 

A continuació compartim amb vosaltres 7 documentals que tracten aquesta problemàtica des de diferents perspectives.

1. JUST EAT IT: A FOOD WASTE STORY (2014)

Com podem llençar gairebé el 50% dels aliments a les escombraries? Aquesta és la pregunta que es fan la Jen i el Grant, dos ciutadans americans, abans de proposar-se un gran repte: alimentar-se durant uns mesos de menjar que ha estat rebutjat i malbaratat

La pel·lícula documental Just Eat It: A Food Waste Story explica la història de com la parella rescata aliments que tenen com a destí final ser llançats, mostrant que aquests es troben en condicions òptimes per al seu consum. Es tracta el malbaratament alimentari en les diferents fases de la cadena alimentària: les granges, la venda al detall o la nevera dels ciutadans, així com els motius pels quals es descarten els aliments: dates de caducitat, proporcions imperfectes… 

2. EL VALOR DELS ALIMENTS (2015)

L’any 2015 la Fundació ENT, juntament amb l’Associació de Naturalistes de Girona i Espai Ambiental, va impulsar la campanya “El valor dels aliments”. Amb l’objectiu de visibilitzar la problemàtica del malbaratament alimentari, la campanya va comptar amb diverses activitats i accions de sensibilització, entre les quals es troba el breu documental El valor dels aliments

Es tracta d’un vídeo explicatiu sobre malbaratament alimentari, que compta amb la col·laboració de diferents agents relacionats amb la problemàtica. En ell, es parla d’aspectes relacionats amb la pèrdua de valor ambiental, cultural i econòmic dels aliments, del tractament posterior dels residus, i sobre la importància del tipus de consum que fem com a punt clau per reduir el malbaratament, entre d’altres. A més, reflexiona sobre com és possible que es llencin aliments quan hi ha persones que estan passant gana.

3. SALVADOS: CON LA COMIDA NO SE JUEGA (2012)

El programa de televisió Salvados tracta en aquesta ocasió el tema del malbaratament d’aliments en relació amb les desigualtats socials alimentàries que es produeixen a Espanya. Mentre milions de persones passen gana, es llencen milions de tones de menjar. 

En Salvados: Con la comida no se juega, Jordi Évole presenta les diferents visions d’aquesta problemàtica mitjançant testimonis de productors, empresaris, empleats de supermercats i diputats. Amb ells tracta aspectes com el malbaratament a les diferents fases de la cadena alimentària i en els diversos sectors de l’alimentació, la pressió per l’estètica imposada als productes o l’oportunitat d’aprofitar el menjar malbaratat en bancs d’aliments.  

4. TASTE THE WASTE (2010)

Sabies que amb el menjar que es llença als Estats Units i Europa es podria alimentar fins a tres vegades a totes les persones que passen gana al món

El documental Taste the Waste [Prueba el desperdicio] exposa dades com aquesta sobre el malbaratament alimentari i les desigualtats alimentàries, i mostra la gran quantitat d’aliments que són llançats diàriament als supermercats a causa de no ser comercialment comestibles o de tenir dates de caducitat pròximes, entre d’altres. 

5. SOBREVIURE A LA NEVERA (2015)

Aquest episodi del programa Sense Ficció de TV3 mostra com la crisi econòmica i l’actual model agroalimentari han fet més agut el problema del malbaratament alimentari. 

Quines són les regles per les quals es regeix el mercat actual? Quants quilos d’aliments es malbaraten des de l’inici de la cadena alimentària fins que aquests arriben al nostre plat? Quina diferència hi ha entre malbaratament i pèrdua alimentària? Aquestes són algunes de les qüestions que tracta el documental. 

Sobreviure a la nevera també reflexiona al voltant de la sobreproducció d’aliments, la importància del consum de productes de proximitat o la poca transparència dels supermercats pel que fa a les dades de menjar malbaratat. 

Pots veure el documental sencer aquí.

6. NOSALTRES ALIMENTEM EL MÓN (2005)

El documental We Feed the World (Nosaltres alimentem el món) és una denúncia del negoci en el qual s’ha convertit l’alimentació. Va ser un dels primers documentals que, posant com a centre Àustria, va tractar temes com el llarg viatge que fan els aliments per arribar al país on finalment es consumeix o la gran quantitat de menjar que es descarta o llença per no complir una sèrie estàndards estètics

Pescadors, agricultors, transportistes, grans empresaris… Tots ells són actors claus en la circulació dels aliments i en el desenvolupament de problemàtiques com el malbaratament alimentari, la desforestació i la globalització de la indústria alimentària.

We Feed the World també tracta la convivència de l’escassetat i l’abundància. Quina relació té la sobreproducció industrial i el malbaratament alimentari amb la gana que passen milers de persones arreu del món?

7. TUS DESPERDICIOS Y OTROS MANJARES (2018)

A Espanya, es genera més menjar del necessari i cada any es malbaraten 7.700 milions de tones d’aliments. El documental Tus desperdicios y otros manjares vol fer reflexionar sobre com els nostres hàbits alimentaris i la societat consumista en la qual vivim actualment són, en part, els causants del fenomen del malbaratament alimentari. 

A banda del malbaratament, la producció alimentària és la principal causa de la desforestació i la pèrdua de l’hàbitat, la biodiversitat i de l’aigua. Múltiples testimonis dels sectors de l’agricultura, ramaderia, restauració i altres actors de la cadena alimentària apareixen en aquest documental per il·lustrar la problemàtica.