7 mites sobre les fruites i verdures

Les patates són verdures? Què se’n pot aprofitar, del porro? Menjar una fruita sencera o en un suc és igual de saludable? Responem aquestes preguntes i més!

Amb motiu de l’Any Internacional de les Fruites i Verdures, que tot just va arribar a la seva fi el passat 16 de desembre, des de l’Agència de Salut Pública de Catalunya han impulsat diverses accions per a promoure el consum de fruites i hortalisses. Una de les iniciatives s’anomena “falses creences sobre les fruites i les verdures”, i consisteix a desmentir, a través de vídeos divulgatius, alguns mites sobre les fruites i verdures de proximitat. Vegeu-los a continuació: 

Menjar fruita sencera, en sucs o en liquats és igual de saludable: fals!

Quantes vegades has sentit que el consum de sucs de fruita és equivalent al de la mateixa fruita sencera? Desenes, oi? Doncs és fals! Cal limitar el consum de sucs o de liquats, encara que siguin casolans, perquè tenen sucres lliures i poca fibra. És més saludable menjar la fruita sencera, a trossos o triturada.

La fruita engreixa perquè té molt sucre: fals!

Un altre mite fals! La fruita, a més de molta aigua, vitamines, minerals i fibra, té sucres propis, que no tenen efectes negatius per a la salut. Menjar fruita és molt saludable. El que cal reduir són els sucs i els sucres que la indústria alimentària o les persones consumidores afegim als aliments.

S’ha de menjar verdures 3 o 4 cops a la setmana: no, molts més!
 
https://www.youtube.com/embed/UHQK9kwZ32Q

T’equivoques de mig a mig! Es recomana consumir moltes més verdures: un mínim de dues vegades al dia. Es poden prendre per dinar i sopar, tot i que també es poden incorporar als esmorzars i berenars o entre els àpats principals.

Les patates també són verdures: no!

https://www.youtube.com/embed/hVbVNxZyDmE
I ara! Les patates són tubercles que es cultiven a l’hort, però això no significa que siguin verdures o hortalisses. Nutricionalment, són molt diferents. Per la seva riquesa en hidrats de carboni, són del grup dels farinacis.

Menjar fruita després dels àpats no és recomanable: fals!

Com que no? La fruita es pot menjar en qualsevol moment del dia, entre hores i abans o després dels àpats. El nostre cos és capaç de digerir molts aliments a la vegada perquè, al cap i a la fi, tots els aliments es componen de diferents substàncies i nutrients.

El consum de fruites i hortalisses és poc sostenible a escala econòmica: fals!

https://www.youtube.com/embed/OhqftEOxxww
El preu de la fruita i les hortalisses és molt variable. A grans trets, però, si compres productes de temporada, és probable que els preus siguin més baixos. A més, si reduïm la compra de productes malsans, podem destinar els diners a consumir més fruita i hortalisses.

 Del porro només se’n pot aprofitar la part blanca: i ara!

https://www.youtube.com/embed/tYP3ckzVP5k?
Res més lluny de la realitat! Del porro i moltes altres verdures, hi ha parts més verdes i fibroses que també es poden aprofitar per fer brous, sofregits, salses, picades, farciments, etc. Ajudem a combatre el malbaratament d’aliments!

Font: canalsalut.gencat.cat 

Si t’ha agradat aquesta entrada, comparteix-la a les xarxes… I vine a visitar l’exposició Menja, Actua, Impacta; no et deixarà indiferent!