Desmentim mites sobre la caducitat dels aliments

Coneixes la diferència entre la data de caducitat i la data de consum preferent?

Una de les causes principals de malbaratament a les llars és el desconeixement de la diferència entre la data de caducitat i de consum preferent. La coneixes, tu, aquesta diferència?

T’animes a fer el qüestionari sobre la data de caducitat i de consum preferent? Comprova si ets capaç de distingir quan un producte és apte pel consum i quan no ho és i posa a prova el teu coneixement!

Quantes preguntes has encertat? Tant si no n’has fallat ni una, com si les has errat totes, et recomanem llegir la resta de l’article per aprendre’n més.

L’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició ho explica així:

DATA DE CONSUM PREFERENT

És la data en què el productor recomana consumir l’aliment conservant la qualitat prevista en el moment de l’embalatge. Ara bé, després d’aquesta data, és possible que l’aliment encara sigui segur per la ingesta.

Però… Què vol dir això de conservar la qualitat prevista? Significa que després de la data en qüestió ja no el podem consumir? En absolut, sempre que se segueixin les instruccions de conservació i que l’envàs no estigui trencat. Ara bé, després de la data de consum preferent, és possible que l’aliment comenci a perdre sabor i textura.

DATA DE CADUCITAT

És el dia o mes fins al qual es pot consumir l’aliment de forma segura.

Així doncs, no s’ha de consumir cap aliment després de la data de caducitat, per molt que l’embalatge estigui intacte. En cas de congelar l’aliment poc després d’haver-lo comprat, és possible que sigui segur consumir-lo més enllà de la data de caducitat, sempre que es faci com cal. Cal seguir al peu de la lletra les instruccions que figuren a l’envàs: “cuinar sense descongelar” o “dipositar-ho al congelador fins a la data de caducitat”, per exemple.

Abans de llençar un producte perquè la data de consum preferent ja ha passat, comprova si fa bona cara, si fa bona olor i gust i assegura’t que l’envàs no s’hagi malmès. Si és així, el pots consumir sense problema. També cal tenir en compte les instruccions pel que fa a la seva conservació un cop s’ha obert l’envàs, tal com recomana l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària.

Desmentim_mites_sobre_la_caducitat_dels_aliments
Elaboració pròpia. Font: Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición

QUINS ALIMENTS SOLEN INCLOURE LA DATA DE CADUCITAT I QUINS LA DATA DE CONSUM PREFERENT?

A grans trets, els aliments frescos com la carn picada o el peix fresc són els que inclouen data de caducitat, ja que són aliments que cal consumir en poc temps o deixen de ser segurs per al consum de les persones.

En canvi, els aliments que es comercialitzen amb la data de consum preferent apareixen en productes refrigerats, congelats, dessecats (pasta o arròs) o enllaunats, entre altres com l’oli vegetal o la xocolata.

En definitiva, és important parar un moment d’atenció a les instruccions de conservació dels aliments que adquirim, ja que d’altra manera, podem posar en risc la nostra salut o bé malbaratar menjar que es podria consumir amb total seguretat.

Què en penses de tot això? Coneixies la diferència entre la data de consum preferent i la de caducitat? Digues la teva! Volem conèixer la teva opinió i experiència per tal que, entre tots i totes, reduïm el malbaratament alimentari.