“Els infants tenim veu. Volem pau social i ambiental”

Coneix l’activista climàtic colombià Francisco Javier Vera Manzanares en aquest article.

QUI ÉS EN FRANCISCO?

És un vailet colombià que des dels set anys i juntament amb els seus amics, començà el seu activisme ambiental i social. Ara en té dotze i la seva activitat no fa més que augmentar: viatja d’un lloc a un altre explicant la seva lluita, l’any 2021 va assistir a la cimera COP26 de Glasgow, ha publicat un llibre divulgatiu sobre canvi climàtic enguany i actualment és assessor infantil a l’ONU així com ambaixador de Bona Voluntat de la UE a Colòmbia.

Per altra banda, també reivindica que la veu infantil sempre ha estat silenciada: “els nens tenim veu pròpia, no necessitem que ens la donin: necessitem que ens escoltin”. També va destacar la idea que cadascú de nosaltres pot convertir-se en activista i/o influencer i utilitzar-ho a favor de la lluita ecologista.  

Però encara n’hi ha més. Ha fundat el moviment de Guardians per la vida, que pretén conscienciar envers el medi ambient i proporcionar un altaveu als infants, els quals reivindiquen ser escoltats perquè també tenen opinió i ells són el present i el futur. Actualment, compta amb més de 400 nens i nenes de diferents països de Llatinoamèrica.

De fet, quan en Francisco va saber que assistiria a la COP26, convidà a alguns infants a seguir una formació -de curta durada, però intensa- sobre el clima per tal d’escriure cartes als líders mundials demanant que apliquessin polítiques reals la situació d’emergència climàtica i de biodiversitat.

Impressionant, oi? Veient aquesta remarcable trajectòria de segur que en continuarem sentint a parlar d’ell.

EL MISSATGE: CUIDEM LA VIDA, EL NOSTRE PLANETA

“Tenim un planeta, cal acció local i pensament global. Vivim en guerra amb la natura i cal buscar la pau social i ambiental perquè pertanyem a la vida […]. No hi ha planeta B, el nostre planeta és aquell que té les condicions més òptimes per viure-hi”. Així de contundent sonava al Centre de Fundesplai el passat 29 de juny a la Trobada de Joves pel Clima.

Recupera la conferència aquí:

Ell ho té clar, i és que els diferents actors clau per afrontar al canvi climàtic són:

  1. Els governs i les empreses, que acumulen molt poder.
  2. El paper de les escoles per a divulgar, on  amb les seves paraules: si l’educació és una llavor, la societat és la planta crescuda.
  3. Ciència, la qual proporciona tots els arguments pels que lluitar.
  4. Mobilització ciutadana: és vital reivindicar que només hi ha un planeta amb les condicions idònies per al desenvolupament de la vida. És necessari alçar la veu i emprar les eines disponibles per a fer canvis reals a la societat.
els-infants-tenim-veu-volem-pau-social-i-ambiental-1

QUINES ACCIONS ES PODEN DUR A TERME?

L’activista climàtic remarca que diàriament, i a manera d’acció individual, hi ha tota una bateria d’accions que es poden dur a terme per ajudar al medi ambient: crear associacions que convidin a mobilitzar-se, reduir l’ús de plàstics ja sigui usant per exemple pots de vidre i bosses de tela, un canvi de dieta on fonamentalment es redueixi el consum de proteïna d’origen animal, anar amb transport públic, etc.

Altrament, l’activisme diari practicant accions com les esmentades són vitals i permet a les persones que conformem la societat sentir-se integrades en un tot; però, així i tot, no vol deixar indiferent al col·lectiu adult etzibant-los-hi: “la vostra principal responsabilitat és garantir unes bones condicions ambientals per a les properes generacions, sense sostenibilitat no hi ha supervivència”.

Ara per ara, és evident que l’increment de gasos d’efecte hivernacle ve donat sobretot per l’activitat industrial, sense oblidar, però com s’han explotat i s’exploten els recursos del continent africà per traslladar-los als països desenvolupats. El petit activista es mostra especialment taxatiu amb l’explotació dels recursos naturals que van a compte de persones o ètnies desprotegides i exposades a la lògica colonialista.

En aquesta línia també cal mencionar els denominats refugiats climàtics, els quals cada cop van sumant-se milers a milers. Prova d’això la tenim amb les inundacions d’Indonèsia, els incendis i plagues d’Austràlia o els canvis de productes cultivats en les diferents latituds.

Finalment, en Francisco recorda que el canvi climàtic és normal, que la terra té certa capacitat reguladora en llargs períodes de temps; que, de fet,  ja n’hi ha hagut altres canvis climàtics globals. El problema rau en el fet que el Planeta té límits de tolerància i que els canvis actuals són massa accelerats, tant que es parla del terme ecocidi, que es refereix a un dany greu produït en ecosistemes, paisatges o en el conjunt de la biosfera.

COM AFRONTAR AQUESTA CRISI AMBIENTAL?

Per tots aquests motius esmentats, es precisen accions ja, però cal vigilar de no caure en el catastrofisme i intentar gestionar aquesta ecoangoixa, un terme cada cop més emprat per a definir aquesta inquietud, nerviosisme o preocupació pel medi ambient.

En Francisco insisteix a assumir els reptes amb esperança i optimisme, però sempre lligada a un compromís de realitzar accions que creïn consciència ecològica i portin canvis reals.

PREGUNTA A EN FRANCISCO: QUÈ ÉS EL CANVI CLIMÀTIC?

els-infants-tenim-veu-volem-pau-social-i-ambiental-llibre

Pregunta a en Francisco: què és el canvi climàtic? És el títol del seu llibre, el qual va publicar l’any 2022 amb l’Editorial Planeta i es dirigeix a un públic infantil, tot i que és per a tots els públics.  Amb aquesta publicació busca explicar de la manera més senzilla possible per què ha pujat la temperatura de la Terra, quines són les causes de l’escalfament global i com contribuir-hi individualment i col·lectivament per així ajudar a revertir aquest problema.

Al llarg del llibre hi ha activitats que conviden a escriure, dibuixar o pensar i, a més, té una perspectiva d’allò més innovadora car al llarg del llibre van realitzant-se entrevistes a tall de diàleg entre diferents elements i sistemes de la Terra i l’Univers, com amb els oceans o Mart.