Hablemos de vermicompost

El vermicompost és una tècnica que consisteix en la cria de cucs per a la producció d’abonament orgànic, conegut com a humus. L’humus en condicions naturals correspon capa superior del sòl, ric en residus orgànics que provenen de la descomposició duta a terme  per fongs i bacteris principalment.

Aquests cucs criats, que juntament amb altres organismes presents, transformen els residus orgànics que tenim (restes  de l’alimentació, horts, etc.) en compostos més simples i beneficiosos pels sòls i animals, i, per tant, contribueixen a la formació d’aquest humus. Aquesta tècnica s’aplica a l’agricultura per tal d’evitar emprar fertilitzants tot afavorint unes pràctiques més ecològiques i sostenibles.

La clau de tot plegat rau en el tancament de cicle que permet aquest vermicompost: als nostres habitatges s’estima que hi ha una elevada fracció de residus orgànics, els quals poden tenir un cicle més llarg si són utilitzat per donar nutrients a la terra i, d’aquesta manera, essent beneficiosos pel cultiu posterior de nous vegetals.

A continuació et deixem algunes eines que necessitaràs per a fer vermicompost casolà:

  • Cucs: no totes les espècies poden emprar-se, les més comunes són la vermella californiana i la vermella i la nocturna europea.
  • Vermicompostador: és un recipient tancat que es pot col·locar en qualsevol lloc de casa car les reaccions químiques tenen lloc a l’interior.
  • Materials per al substrat dels cucs: pot ser molt divers, des de palla, herba seca, paper de diari o trossos de cartó sense pintura, etc.

Per a més informació o qualsevol dubte, t’animem a que consultis experts perquè t’assessorin i resolguin tots els dubtes.

ENTREVISTEM A…

En Jordi Ribas (Associació Lombricultura Lúdica)