Què és el ‘vermicompost’? Descobreix-ho en aquesta entrevista amb Jordi Ribas, membre de l’associació Lombricultura Lúdica.
El ‘vermicompost‘ és una tècnica que consisteix en la cria de cucs per a la producció d’abonament orgànic, conegut com a humus. L’humus en condicions naturals correspon capa superior del sòl, ric en residus orgànics que provenen de la descomposició duta a terme per fongs i bacteris principalment.
Aquests cucs criats, que juntament amb altres organismes presents, transformen els residus orgànics que tenim (restes de l’alimentació, horts, etc.) en compostos més simples i beneficiosos pels sòls i animals, i, per tant, contribueixen a la formació d’aquest humus. Aquesta tècnica s’aplica a l’agricultura per tal d’evitar emprar fertilitzants tot afavorint unes pràctiques més ecològiques i sostenibles.
La clau de tot plegat rau en el tancament de cicle que permet aquest ‘vermicompost’: als nostres habitatges s’estima que hi ha una elevada fracció de residus orgànics, els quals poden tenir un cicle més llarg si són utilitzat per donar nutrients a la terra i, d’aquesta manera, essent beneficiosos pel cultiu posterior de nous vegetals.
A continuació, et deixem algunes eines que necessitaràs per a fer ‘vermicompost’ casolà:
- Cucs: no totes les espècies poden emprar-se, les més comunes són la vermella californiana i la vermella i la nocturna europea.
- Vermicompostador: és un recipient tancat que es pot col·locar en qualsevol lloc de casa car les reaccions químiques tenen lloc a l’interior.
- Materials per al substrat dels cucs: pot ser molt divers, des de palla, herba seca, paper de diari o trossos de cartó sense pintura, etc.
Per a més informació o qualsevol dubte, t’animem que consultis experts perquè t’assessorin i resolguin tots els dubtes.
DESCOBRINT L’ASSOCIACIÓ LOMBRICULTURA LÚDICA
A continuació, pots llegir i visualitzar l’entrevista completa a Jordi Ribas, membre de l’associació Lombricultura Lúdica.
Quins són els objectius de l’associació?
El que fem és formar, assessorar i conscienciar a la gent perquè faci vermicompost.
Què és el ‘vermicompost’?
És un producte que s’obté dels residus orgànics en descomposició utilitzant llombrics (Eisenia fetida).
Quina és la funció de la llombriu?
Menja tots els residus i ho transforma en un hummus (ensenya el que és). Això és un fertilitzant orgànic que va molt bé per les plantes i així ens estalviem d’afegir productes químics al camp, a l’hort o a les mateixes plantes del jardí.
En què consisteix l’activitat ‘Fem Compost’?
Fem un taller que d’una una hora i mitja. Té una part teòrica que la fa l’Albert, que és tècnic i enginyer agrònom i fa quinze anys que tracta els temes del compostatge i de residus. Després hi ha una part pràctica on ensenyarem a la gent com es fa la llombricultura. Donarem un nucli de llombrics perquè ho facin a casa, i qualsevol cosa ens poden preguntar per WhatsApp o Instagram i els hi resoldrem els seus dubtes.
Quines altres activitats dueu a terme com a associació?
A més de fer tallers, tenim un projecte als horts urbans del Prat de Llobregat que el que fem és recollir tota la matèria orgànica que generen allà els usuaris, ens ho deixen en uns cubells i nosaltres ho compostem amb aquestes llombrics i els hi retornem l’hummus. Aleshores, fem economia circular de quilòmetre 0.
Quin tipus de matèria orgànica recolliu?
Per exemple recollim el marro de cafè de diferents bars, que li agrada molt a la llombrics. El que fem és barrejar-ho (closques d’ou) perquè no s’acidifiqui la terra, tenim contacte amb un pastisser que ens guarda totes les closques d’ou. Nosaltres les triturem perquè els llombrics no se la poden menjar i així regulem el pH.
- Llegeix més entrades relacionades: Salut del sòl i medi ambient: experiències de regeneració del sòl agrícola al Baix Llobregat