Què en saps sobre les intoleràncies alimentàries?

Descobrim de la mà de la dietista i nutricionista Lucía Redondo quines són les intoleràncies alimentàries més habituals i quins hàbits alimentaris propicien la seva aparició.

Les intoleràncies alimentàries estan presents en el nostre dia a dia. Ben segur que coneixes alguna persona que és intolerant a la lactosa, al gluten o a la fructosa. Tot i que les intoleràncies alimentàries ja existien fa milers d’anys, en les darreres dècades s’ha augmentat la seva presència, així com el desenvolupament de problemes digestius. Quines són les causes d’aquest augment? 

Doncs, allò que mengem avui dia és molt diferent del que menjava la societat fa anys. La industrialització, l’ús d’additius, l’abús d’agroquímics i la modernització dels aliments són alguns dels factors que han fet que cada cop hi hagi més intoleràncies, juntament amb aspectes com l’estrès o el sedentarisme. 

Tots aquests factors propicien la proliferació d’intoleràncies alimentàries i problemes digestius, causant una mala salut alimentària i digestiva en les persones, un problema que s’acaba convertint finalment en una qüestió global de salut. 

Lucía Redondo Cuevasdietista i nutricionista experta en salut nutricional integrativa i en trastorns digestius, ens parla de tot això en la conferència “Intoleràncies alimentàries i salut integrativa”. Redondo fa anys que treballa en aquest món amb l’objectiu de comprendre l’alimentació i la salut des d’una mirada integrativa, unint el coneixement científic actualitzat amb el coneixement de les medicines tradicionals. 

Quina és la diferència entre al·lèrgia i intolerància alimentària? Quin paper tenen els aliments malsans i ultraprocessats en l’aparició d’aquestes? Quines són les intoleràncies més habituals i quins aliments les protagonitzen? Descobreix tot això i molt més en aquesta conferència.

En aquesta conferència, Lucía Redondo ens explica que les reaccions alimentàries es classifiquen en dos grans grups: immunològiques i no immunològiques. Les reaccions immunològiques són aquelles en les quals el sistema immune crea una reacció determinada davant de la ingesta d’un aliment i desencadena una sèrie de símptomes. És a dir, les al·lèrgies clàssiques. En canvi, en les no immunològiques, tal com el seu nom indica, el sistema immune no està implicat i, per tant, no hi ha reacció immunològica. En aquest grup és on es troben les intoleràncies alimentàries, com la intolerància a lactosa, la fructosa, als FODMAPs, la histamina, els salicilats i els glutamats, entre d’altres. 

També, fa referència al SIBO, el sobre creixement bacterià a l’intestí prim. L’intestí prim és l’espai on digerim i absorbim els aliments, per això, alguns dels símptomes més freqüents d’aquesta patologia són inflor i distensió abdominal, dolor abdominal, sorolls abdominals, nàusees, diarrea o estrenyiment, entre d’altres.

T’ha semblat interessant la conferència? Una alimentació saludable és clau tant per a un benestar físic com psicològic. Si vols aprendre més sobre formes de consum saludables, visita l’exposició Menja, Actua, Impacta