123 consells per a combatre el malbaratament alimentari

Com mantenir les fruites en bon estat, què fer amb els aliments que s’estan fent malbé o trucs per conservar els ous, la carn i el peix. Proposem 123 consells per no malbaratar ni un aliment!

El malbaratament alimentari és una de les problemàtiques més grans del sistema alimentari actual. Si el malbaratament alimentari fos un país, se situaria per darrera de la Xina i els Estats Units pel que fa a les emissions de CO2, segons dades de la FAO. Concretament, el 8% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle són a causa del malbaratament alimentari.

Pel que fa a la petjada hídrica, el malbaratament alimentari ocuparia el primer lloc, per davant de l’Índia, la Xina, el Pakistan o els Estats Units, també segons la FAO.

Les xifres són alarmants, però la notícia positiva és que des de les nostres llars podem fer moltes accions per a canviar aquesta tendència. Des de Som Gent de Profit han preparat un total de 123 consells per a evitar el malbaratament alimentari a les llars.

A més, si visites l’exposició Menja, Actua, Impacta et pots emportar un bon grapat de consells sobre com evitar el malbaratament alimentari. En un format “post-it” que podràs enganxar a la nevera o en algun altre lloc visible, tens l’opció d’agafar els consells que creguis que et seran més útils per a reduir el malbaratament.

Els consells estan relacionats amb la conservació dels aliments, amb l’organització i la planificació dels nostres àpats i amb l’aprofitament d’aquells aliments que s’estan fent malbé, entre altres. A continuació, en compartim alguns:

  1. La fruita i la verdura, comprem-la amb freqüència i en petites quantitats
  2. Posem peres i pomes a part. Acceleren la maduració de la resta de la fruita! 
  3. Els ous, millor a la nevera i la punta cap avall! 
  4. Els llegums secs, sempre en un lloc fresc i sense humitat
  5. Si tenim un alvocat que està massa verd, posem-lo en una bossa de paper amb un plàtan o una poma i madurarà abans.
  6. La millor manera de descongelar és dins la nevera! 
  7. Congelem el formatge abans que es faci malbé. Aprofitem-lo per a fer cremes, pizzes, salses, etc. 
  8. Controlem les dates de consum preferent (ja has fet el joc sobre les dates de consum preferent i de caducitat?)
  9. Tomàquets, cebes, pastanagues i patates, al rebost millor que a la nevera!

CONSULTA ELS 123 CONSELLS

Si t’ha agradat aquesta entrada, comparteix-la a les xarxes i, sobretot, fes córrer la notícia que al Prat del Llobregat hi ha una exposició sobre alimentació sostenible i saludable que ens ajuda a fer canvis en el nostre dia a dia! Perquè… els petits canvis són poderosos!

Gràcies per contribuir a reduir el malbaratament alimentari!