6 fruites i hortalisses d’hivern

Saps quines són les fruites i verdures pròpies de l’hivern? En aquest article te’n compartim algunes!

Cada estació de l’any té les seves fruites i hortalisses. Consumir cadascuna d’elles a la temporada corresponent és fer un petit canvi cap a una alimentació més sostenible. 

Menjar verdures i fruites de temporada comporta beneficis per a les persones consumidores, ja que els aliments són més frescos i conserven millor les seves propietats originals. Però també, redueix la petjada ambiental dels nostres àpats en consumir aliments que no requereixen l’energia d’hivernacles per ser cultivats. 

Saps quines són les fruites i verdures pròpies de l’hivern? En aquesta època tenim a la nostra disposició, per una banda, una gran varietat d’hortalisses per prendre-les en forma de crema, rostides al forn o bullides; i per l’altra, una gran presència dels cítrics que, gràcies a la seva vitamina C, ens ajudaran a reforçar el nostre sistema immunitari. 

En aquest article compartim amb tu 6 fruites i hortalisses de temporada per gaudir durant els mesos més freds de l’any. 

1. MANDARINA

Si t’agraden les mandarines, des de novembre fins al mes de maig, en menjaràs les més bones! 

Pertanyent a la família dels cítrics, la mandarina té un elevat contingut d’aigua i és rica en fibra, excepte si es pren en forma de suc. En destaca la presència de vitamina C, àcid fòlic i provitamina A, així com també de potassi i, en menor mesura, magnesi, fòsfor i calci. 

A més, les mandarines tenen propietats digestives i potencien la detoxificació de substàncies estranyes per al nostre organisme, a la vegada que faciliten l’excreció dels elements tòxics. 

A Catalunya, podem trobar-ne cultius a les comarques del Baix Ebre i el Montsià, on es produeix el 98% de la producció total de Catalunya

2. TARONJA

La millor època per menjar taronges és la tardor i l’hivern. La seva temporada va des de finals d’octubre fins als mesos d’abril i maig.  

Aquesta fruita també pertany a la família dels cítrics i conté, entre d’altres, un alt percentatge de sals minerals; vitamines A, C, B1, B2, B6 i PP; i bons nivells de ferro, coure, zinc, manganès i brom. És rica en fibra, però, de la mateixa manera que la mandarina, aquest contingut es perd si fem suc amb ella. 

Les taronges tenen propietats desintoxicants, diürètiques, digestives, antisèptiques intestinals i antiinfeccioses. És per això que és recomanable consumir-les per a determinades malalties, com poden ser la diabetis, la urèmia o la gota. 

A Catalunya, principalment trobem cultius de taronges al Baix Ebre i el Montsià, com en el cas de la mandarina. És en aquests territoris on es produeix el 92% de la producció total de Catalunya

3. LLIMONA

Una altra fruita d’hivern molt rica en vitamina C és la llimona. La podem trobar des de l’octubre fins a gairebé l’entrada de l’estiu. 

Es tracta d’un altre cítric, com la mandarina i la taronja, amb propietats antioxidants i d’estimulació del sistema immunitari gràcies al seu àcid cítric. Conté, a més, sals àcides i alcalines. 

La llimona també és una fruita amb múltiples aplicacions medicinals i habitualment es recomana per a persones amb artritis, reumatisme i malalties infeccioses com, per exemple, infeccions de coll. 

Com que és un cítric molt sensible al fred, es conrea més cap al sud d’Espanya, on el clima és més càlid. La major part de la seva producció té lloc a Alacant i Múrcia. 

4. BRÒQUIL

El bròquil és una de les hortalisses estrella dels mesos freds de l’any. Habitualment, en podrem trobar durant els mesos de tardor, hivern i, fins i tot, a l’abril i al maig. 

Aquesta hortalissa de la família de les crucíferes és rica en aigua, fibra, potassi, calci, ferro i sofre. Pel que fa a les seves vitamines, conté vitamina C, B9, B1, B3 i provitamina A. 

El bròquil té efectes preventius en malalties cròniques, cardiovasculars, diabetis, asma i malalties degeneratives. 

Al territori català trobem cultius de bròquil a les zones del Maresme, Baix Llobregat, el Baix Ebre, la Ribera d’Ebre i el Baix Camp. 

5. COLIFLOR

Aquesta hortalissa de textura carnosa està present gairebé durant tots els mesos de l’any, però la seva millor temporada s’inicia al setembre i finalitza cap al mes de maig.

La coliflor conté gran varietat de sals minerals: potassi, calci, magnesi, fòsfor i sofre; i les vitamines A i C. També, és molt rica en aigua i fibra i baixa en hidrats de carboni i greixos. 

Entre les seves propietats trobem l’efecte diürètic, antianèmic, antireumàtic, antiartrític, laxant i depuratiu de la sang. 

A Catalunya, se’n cultiven majoritàriament a les comarques de Barcelona i Tarragona.

6. PORROS

A l’hivern estem de ple en l’època dels porros, tot i que la seva temporada comença al setembre i s’acaba a l’inici de l’estiu. 

Aquesta hortalissa, caracteritzada per la seva alta resistència al fred, és rica en vitamina B i C i conté ferro, magnesi, sofre, sílice, manganès, potassi, fòsfor i calci. A més, els porros destaquen per les seves propietats laxants.

El Baix Llobregat és una de les comarques catalanes on es conrea aquest tipus d’hortalissa, juntament amb el Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Maresme. 

A casa teva menges aquestes fruites i hortalisses durant l’hivern? Conèixer quins són els productes propis de cada època de l’any et donarà l’oportunitat de consumir aliments amb més sabor, més nutrients i, fins i tot, millor preu. Apropa’t a la fruiteria i prioritza la compra de productes de temporada