Distintius d’origen en productes agroalimentaris

Coneixes els distintius d’origen? Quines diferències hi trobem? Consulta aquest article per saber-ne més.

Fan venir gana oi? Aquests productes mostrats no només tenen molt bona pinta sinó que al darrere tenen una història comuna. Per saber-ne més, no us perdeu aquest nou contingut!

QUÈ SÓN ELS DISTINTIUS D’ORIGEN?

Catalunya ha estat pionera en l’àmbit europeu en la protecció de les denominacions d’origen i en les indicacions geogràfiques protegides dels productes agroalimentaris no vínics. La Generalitat de Catalunya en té les competències i les defineix:

La Indicació Geogràfica Protegida (IGP) és el nom que identifica un producte originari d’un indret determinat que posseeix una qualitat determinada que permeti ser atribuïda al seu origen geogràfic, i del qual com a mínim una de les seves fases de producció, transformació o elaboració es fa en la zona geogràfica definida.

logo-distintius-dorigen-en-productes-agroalimentaris-productes

Les Denominacions d’Origen Protegides (DOP) és el nom que identifica un producte originari d’un indret determinat, en que les seves característiques o qualitat es deuen fonamentalment o exclusivament a un medi geogràfic particular, i on totes les fases de producció, transformació i elaboració es facin totalment en la zona geogràfica definida.

logo-distintius-dorigen-en-productes-agroalimentaris-2

Ambdós tipus de distintius gaudeixen del mateix grau de protecció tot i tenir matisos en les definicions.

El document principal que regula aquests distintius d’origen és el plec de condicions, en el qual s’hi ha d’incloure la següent informació del producte:

  1. Nom
  2. Descripció
  3. Delimitació de la zona geogràfica
  4. Traçabilitat (elements que confirmin que el producte és originari de la zona)
  5. Descripció de la producció
  6. Vincle amb la zona geogràfica
  7. Estructura de control
  8. Elements específics de l’etiquetatge

Sabies que el procediment de tramitació d’una sol·licitud de DOP o IGP requereix un mínim de dos o tres anys? Això és així perquè requereix diverses fases d’avaluació així com la seva publicació en diaris oficials públics. 

ELS DISTINTIUS D’ORIGEN SÓN IMPORTANTS?

Tenim un territori molt divers pel que fa al clima, sòl i biodiversitat així com molts altres factors influents en els agrosistemes com les tradicions gastronòmiques. Cal donar-l’hi importància perquè l’enorme diversitat de productes que tenim a les nostres comarques, configuren un model alimentari i és vital per a la nostra sobirania alimentaria. La vinculació de productes o serveis a una regió per a ressaltar determinades característiques o qualitats dels mateixos ha sigut una pràctica molt habitual en el mercat.

Altrament, aquest patrimoni agroalimentari català tan ric des d’un bon principi s’ha volgut valorar i, per tant, les polítiques agràries l’han protegit car configura, d’una banda, la identitat cultural catalana, i de l’altra, un vehicle per al desenvolupament del món rural.

És important remarcar el treball del col·lectiu ramader i agricultor, així com les cooperatives i petites empreses, puix tots ells fan possible les DOP i IGP i usualment són invisibles en aquest món que s’urbanitza cada cop més amb el temps. Cal afegir també altres actors clau, com la restauració i els comerços o mercats, els quals fan arribar aquests productes tan especials als consumidors.

La creixent comercialització  de productes agroalimentaris elaborats en determinats territoris, en què la seva procedència geogràfica els confereix unes propietats característiques especialment valorades pel consumidor al llarg de diverses generacions, ha propiciat que l’economia de nombrosos territoris es basés fonamentalment en la producció i comercialització d’aquest tipus de productes, permetent la subsistència i, fins i tot, la prosperitat de moltes zones que, en altres circumstàncies, s’haguessin condemnat al despoblament i a la desaparició (Sánchez, J. R., 2017).  

Finalment, hi ha un interès i una preocupació creixent a la societat envers l’alimentació, és a dir, els consumidors demanen cada vegada més informació sobre l’origen, els ingredients, els sistemes de producció i impactes ambientals dels aliments. Òbviament que la majoria d’aquesta informació es troba a les etiquetes dels productes, però és essencial que hi hagi una distinció expressa per a aquests productes que posseeixen una qualitat diferenciada amb relació a l’origen i a les especificitats de la seva producció (Dossier tècnic de formació i assessorament al sector alimentari núm. 93, 2018).

QUINS EN TENIM A CATALUNYA?

Productes amb el reconeixement comunitari IGP:

llonganissa-vedella-distintius-dorigen-en-productes-agroalimentaris

Font: Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Generalitat de Catalunya

Productes amb el reconeixement comunitari de DOP:

dop-siurana-distintius-dop-d'origen-en-productes-agroalimentaris

Font: Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Generalitat de Catalunya

PERSPECTIVES DE FUTUR

Actualment una part minoritària de la societat té coneixement d’aquests productes que gaudeixen d’una distinció d’origen. Per tant, cal potenciar la seva divulgació i cercar fórmules perquè cada cop preguin més rellevància en el consum diari per així progressivament abastir-nos amb els aliments que ens dona la nostra terra, en altres paraules, afavorir el consum de proximitat.

En addició, per a futures demandes de DOP i IGP, cal fer una crítica i una revisió envers allò que caldria millorar per a incorporar nous productes: en un món tan globalitzat, identificar i protegir productes agroalimentaris adequadament serà vital per a garantir la nostra identitat, l’economia del primer sector i sobirania alimentaria.

PARLEM EN PRIMERA PERSONA: POMA DE GIRONA

pomes-distintius-dorigen-en-productes-agroalimentaris

Font: Poma de Girona.

Les pomes, juntament amb altres fruites i hortalisses, han estat cultius tradicionals a les comarques de Girona des de temps immemorials […]. Les plantacions gaudeixen d’un clima privilegiat, influït per la proximitat del Mediterrani i els Pirineus. Les temperatures són suaus i fresques, amb contrastos molt marcats entre el dia i la nit, amb una humitat relativa i una insolació elevades durant l’estiu. El resultat: pomes de color perfecte i amb un alt contingut en sucre. Així es presenten els seus fruits la formació Poma de Girona a la seva pàgina web.

La Poma de Girona és un dels productes amb el reconeixement comunitari IGP des de l’any 2003 i la seva història mostra com tot i el pas del temps, els consumidors segueixen escollint-les. En concret, la primera unió d’aquesta formació va tenir lloc el 1987 sota el nom d’Associació de Denominació de Qualitat Poma de Girona, la qual agrupava les quatre empreses més importants en producció de fruita de la província de Girona, tot i que amb el temps n’han quedat tres (Giropoma Costa Brava, Fructícola Empordà i Girona Fruits).

L’ENTREVISTA: JAUME ARMENGOL, PRESIDENT DE LA FORMACIÓ POMA DE GIRONA

A continuació us deixem una entrevista amb en Jaume Armengol, president de la formació Poma de Girona:

Podria definir breument la formació Poma de Girona?

Inicialment, va ser la unió de diversos productors, actualment una vuitantena, i varen crear l’Agrupació Poma de Girona l’any 1987 que ja agrupava les actuals empreses comercialitzadores, que són Costa Brava Giropoma, Fructícola Empordà i Girona Fruits, i aquests van apostar pel segell de la IGP, símbol que avala la qualitat del producte, ja que obtenir el segell, requereix el compliment rigorós d’unes normes de producció i certificació, i la vinculació del producte amb el territori.

Amb quins valors treballen?

Poma de Girona aposta per quatre valors clau, que són:

Valor del territori on produïm.

Valor a la innovació.

Valor amb el compromís amb el consumidor.

Valor amb la responsabilitat dels productors.

Hem pogut saber que l’abril passat van participar en la fira Alemanya Fruit Logistica 2022. Fins a on arriba l’abast de la Poma de Girona?

Les tres empreses comercialitzadores estan en constant modernització per poder donar un servei de qualitat, això fa que puguem distribuir la Poma de Girona arreu del món. Poma de Girona és coneguda a tots el mercats, tant nacionals com internacionals.

Produeixen quatre pomes diferents (Golden, Gala, Granny Smith i Red Delicious) i totes elles amb una IGP. Quina és la més exitosa?

Totes quatre varietats són de molta qualitat, i totes tenen el seu gust, podem dir que cada varietat té el seu mercat, per tant, totes són exitoses.

Tenen un públic diana diferent?

Sí, cada varietat i cada calibre té un públic diferent.

A grans trets, quines diferències tenen aquestes varietats?

GOLDEN

Fruit de color groc verdós, de pell fina i llisa. Calibre gran.

Polpa blanquinosa, consistent, sucosa, cruixent, sabor dolç i molt aromàtica. Arbre de port semierecte, vigor mitjà i de ràpida entrada en producció. Flor de color blanc, rosat, gran i molt resistent a les gelades. Es cull a principi de setembre. Indicada per a consumir en fresc, per fer sucs, amanides i pastissos, o per cuinar-la al forn.

GALA

Fruita bicolor, vermell i groguenc. La pell pot tenir estries marcades. Calibre mitjà. Polpa blanca, consistent, sucosa, fina i molt cruixent, sabor dolç. Arbre de port alçat, vigorós, de ràpida entrada en producció. Flor de color blanc rosat, gran i resistent a les gelades. Es cull durant el mes d’agost. Ideal per al consum en fresc i amanides.

GRANNY SMITH

Fruita de color verd intens amb lenticel·les blanques. Calibre gran. Polpa blanquinosa, compacta, consistent i sucosa, de sabor acidulat. Arbre de port vigorós, amb un aspecte desmaiat característic, de ràpida entrada en producció. Flor de color blanc rosat, resistent a les gelades i molt productiva. Es cull durant el mes d’octubre. Indicada per a consumir en fresc, amanides i pastissos o al forn.

RED DELICIOUS

Arbre de vigor feble de ràpida entrada en producció. Flor de color blanc, rosat, gran i molt resistent a les gelades. Es cull a principi de setembre. Fruita de color vermell i de pell llisa o estirada. Calibre gran. Polpa blanquinosa, consistent, sucosa i ensucrada. Es mantenen sempre molt dolces. Indicada per a consumir en fresc, per a fer sucs, amanides i pastissos, o per cuinar-la al forn.

Finalment, què li diria a algú que no ha provat una Poma de Girona?

Que no perdi l’oportunitat de provar-la, que segur que repetirà. I que quan vagi a comprar-la, amb un gest molt senzill  es fixi en l’etiqueta on diu l’origen de la poma.