
És ben sabut que les plantes desenvolupen moltes funcions vitals com subjectar el substrat o proporcionar oxigen, però n’hi ha més:són una font d’aliment imprescindible.
Fins fa no massa anys, la transmissió oral dels usos de les plantes eren imprescindibles per a la nostra supervivència perquè exercien una funció vital, en altres paraules, calia conèixer correctament quin servei bàsic determinat proporcionava aquella espècie vegetal que teníem davant el nas, si no altrament podríem morir fins i tot. Per contra, actualment tal servei el veiem satisfet sense la necessitat d’aquest coneixement oral de generacions més velles.
Tot això ho comentàvem fa uns mesos al contingut d’Etnobotànica a les nostres vil·les publicat Eat – Life de Fundesplai, el qual us convidem a llegir i compartir si no ho heu fet.
En aquesta línia hi treballa des del 2016 el col·lectiu Eixarcolant, el qual pretén fomentar un model de producció, distribució, i consum d’aliments, i de desenvolupament socioeconòmic, més sostenible, ètic i just, emprant com a eina la recuperació de les espècies silvestres comestibles i les varietats agrícoles tradicionals. Per tal de dur-ho a terme treballen en un ampli ventall d’àmbits: des de la recerca, la dinamització territorial, la divulgació i formació fins a l’assessorament.
Avui s’ha apropat a l’Exposició Menja Actua Impacta del Prat de Llobregat, la Jana Peters del Col·lectiu Eixarcolant i ens ha concedit la següent entrevista: