Entrevistem al Col·lectiu Eixarcolant

Coneixes les plantes silvestres comestibles? Les descobrim en aquesta entrevista a Jana Peters, membre d’Eixarcolant.

És ben sabut que les plantes desenvolupen moltes funcions vitals com subjectar el substrat o proporcionar oxigen, però n’hi ha més: són una font d’aliment imprescindible.

Fins fa no massa anys, la transmissió oral dels usos de les plantes era imprescindible per a la nostra supervivència perquè exercien una funció vital, en altres paraules, calia conèixer correctament quin servei bàsic determinat proporcionava aquella espècie vegetal que teníem davant el nas, si no altrament podríem morir fins i tot. Per contra, actualment tal servei el veiem satisfet sense la necessitat d’aquest coneixement oral de generacions més velles.

Tot això ho comentàvem fa uns mesos al contingut d’Etnobotànica a les nostres vil·les publicat Eat – Life de Fundesplai, el qual us convidem a llegir i compartir si no ho heu fet.

DESCOBRINT EL COL·LECTIU EIXARCOLANT

En aquesta línia hi treballa des del 2016 el col·lectiu Eixarcolant, el qual pretén fomentar un model de producció, distribució, i consum d’aliments, i de desenvolupament socioeconòmic, més sostenible, ètic i just, emprant com a eina la recuperació de les espècies silvestres comestibles i les varietats agrícoles tradicionals. Per tal de dur-ho a terme treballen en un ampli ventall d’àmbits: des de la recerca, la dinamització territorial, la divulgació i formació fins a l’assessorament.

Què és el Col·lectiu Eixarcolant?

Som una entitat i cooperativa sense ànim de lucre que estem a Jorba, al costat d’Igualada, a la comarca de l’Anoia i ja fa quasi set anys que treballem promovent tot un sistema agroalimentari més sostenible. Nosaltres, però, sempre reivindiquem que l’eina per fer això (per a un producte de proximitat i per a una agricultura ecològica) amb les que anomenem plantes oblidades. On posem les plantes silvestres comestibles i també totes aquelles varietats agrícoles tradicionals.

Quines són les vostres línies d’actuació?

Tenim unes deu línies d’actuació ara mateix, totes elles amb aquest objectiu de fer un sistema agroalimentari més sostenible d’acord amb aquestes plantes oblidades. I a partir d’aquí, fem un ventall molt ampli de coses. És important que aquestes espècies o el seu coneixement associat no es perdi, per tant, a part de fer prospecció etnobotànica (que vol dir anar a parlar amb gent gran i recuperar el coneixement), també tenim un banc de llavors on totes aquelles que són cultivades les anem plantant perquè no es perdin.

Si tenim aquestes plantes, però ningú les coneix tampoc serveix de res, aleshores fem diferents activitats divulgatives, però també material divulgatiu (llibres, calendaris, etc.) per tal que la gent les pugui conèixer. També perquè la gent les pugui adquirir aquestes llavors de plantes oblidades estan a la venda i estem començant la línia d’alimentació perquè la gent pugui tastar de primera mà aquestes espècies i varietats.

Què són les plantes silvestres comestibles?

Són totes aquelles plantes que neixen de forma espontània que no cal que nosaltres les plantem, sinó que moltes d’elles ja hi són al banc de llavors als sòls i que depèn de l’ambient en què ens torbem doncs creixeran unes o altres. Són totes aquelles que podem aprofitar per alimentar-nos-en.

En què consisteix l’activitat ‘Tast de Natura’?

Recórrer els voltants de l’edifici i identificarem algunes d’aquestes plantes que ens creixen de forma espontània i que podríem incorporar a les nostres dietes en el dia a dia, una eina per diversificar aquesta dieta amb producte local, de temporada, i, per tant, amb una petjada ecològica molt menor i que a més estan molt ben adaptades al territori on vivim.

Quines activitats organitzeu?

D’activitats pràcticament hi ha dues al dia, com a resultat, se’n fan moltíssimes tant a l’àmbit més particular, instituts, escoles… però també molt en centres cívics i per ajuntament. Se’n fan moltíssimes arreu del territori català, però si hi ha una data amb la qual ens hauríem de quedar és el 17 de setembre que farem la Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades, que és l’esdeveniment amb el qual va néixer el col·lectiu Eixarcolant i és tot un dia amb més de cent activitats on totes i tots podeu venir a gaudir-ne.