Malbaratament alimentari

Has llençat mai a les escombraries menjar caducat, en mal estat o per manca de gana?

Tothom en algun moment o altre ha llençat menjar independentment del motiu però la cosa no acaba aquí, sinó que en tot el procés, des de la producció fins a la taula, també hi ha una pèrdua de recursos alimentaris, ja sigui en el transport o fins i tot en la tria de menjar per l’aspecte per exemple.

Totes aquestes situacions constitueixen l’anomenat malbaratament alimentari. La realitat és que estem desaprofitant molts aliments, els quals tenen un cost de recursos ambientals associats molt elevats, quelcom que va més enllà de la clàssica visió econòmica i social.

No confonguem termes!

  • * Pèrdua: conjunt de productes alimentaris que, per qualsevol circumstància, es queden a l’explotació agrària o ramadera i que haurien tingut com a destí final l’alimentació humana.

  • * Malbaratament alimentari: conjunt d’aliments descartats al llarg de la cadena alimentària que segueixen sent perfectament comestibles i adequats pel consum humà i que, a falta de possibles usos alternatius, acaben eliminats com a residu.

ON TÉ LLOC AQUEST MALBARATAMENT ALIMENTARI?

ALGUNES DADES INTERESSANTS

S’estima que cada persona a Catalunya malbarata uns 35kg d’aliments a l’any i els costos que comporten són els següents:

Petjada de carboni: 59 kg de CO2 (l’equivalent d’anar en cotxe de Barcelona a Bilbao)

Petjada hídrica: 2800 litres d’aigua (l’equivalent a 142 dutxes)

Terra ocupada: 302 m2 de terra llaurada o dedicada a pastures i prats

Cost econòmic: 63 euros en el pressupost per a la compra domèstica

Aquests costos esmentats, representen a nivell de tota Catalunya un desaprofitament d’aliments per un valor de 841 milions d’euros a l’any. En el cas d’una família de quatre persones, equivaldria a perdre uns 450 euros anuals.

El malbaratament alimentari, a més de representar una enorme pèrdua de recursos amb els que es podria alimentar a la població amb dèficit nutricional, és el responsable d’un impacte ambiental importantíssim, en forma de consum d’energia i emissions de CO2, malbaratament d’aigua i desaprofitament de sòl agrícola.

Font: Exposició Menja, Actua, Impacta; Fundesplai, Prat de Llobregat, 2022.

Al món es perden o malbaraten una tercera part dels aliments produïts. La realitat és que mentre llencem tota aquesta gran quantitat, hi ha uns 900 milions de persones que pateixen fam. Considerant aquests aliments perduts, es produeixen suficients aliments per a alimentar a tota la població mundial actual. La pèrdua d’aliments aprofitables té per tant, com a conseqüència directa que moltes persones no tinguin l’accés a una alimentació nutritiva i suficient.

Tenim un sistema alimentari trencat que no respon a les necessitats nutricionals de les persones, sinó a lògiques de mercat.

El malbaratament és per tant, un problema ambiental, social i econòmic de primera magnitud. Per aquest motiu els Objectius de Desenvolupament marquen com a prioritari reduir la pèrdua i el malbaratament alimentari al 50% abans del 2030.