Parlem amb Carlo Petrini: l’experiència de l’Slow Food

En aquesta entrevista presentem Carlo Petrini, creador del reconegut moviment Slow Food.

Carlo Petrini prové del petit municipi italià de Bra i formava part d’un grup de gastrònoms que a finals dels anys vuitanta iniciaren el conegut fenomen del slow food–que traduït vol dir Menjar lent-, el qual va consolidar-se a Itàlia el 1986 arran de l’obertura del primer McDonald’s a Itàlia. I per a qui s’ho pregunti, sí, encara hi és i es troba a la plaça Espanya de la capital italiana.

Així mateix, adoptaren com a símbol un caragol (imatge adjunta), el qual representa una invitació a viure més tranquil·lament i posant l’atenció en el present. Es tracta doncs d’una filosofia de vida que es contraposa a viure amb ritme accelerat i al consum massiu.

Actualment, Petrini és conegut com el fundador d’aquest moviment internacional, el qual ha esdevingut molt rellevant, perquè compta amb la presència en més de 160 països i amb publicacions, ensenyament universitari propi i reconeixements per a Petrini, com al 2012 el Premi Nacional de la Pau o essent al 2016 Ambaixador Especial de la FAO a Europa.

ENTREVISTA CARLO PETRINI

Què és l’Slow Food?

L’Slow Food és un moviment planetari present en 150 països del món. És una xarxa de comunitats de l’alimentació i també de productors, pagesos i pescadors de tot el món.

Quan va néixer?

Va néixer l’any 1989 i es va desenvolupar de forma molt intensa l’any 2004. Aquell any, van passar dues coses molt importants: la primera, van ser les xarxes Terra Madre, una trobada mundial de comunitats Slow Food, celebrada a Itàlia. La segona cosa més rellevant, va ser la creació de la Universitat de Ciències Gastronòmiques a Itàlia, el mateix any 2004, va ser la primera totalment dedicada a la gastronomia.

Per què és important?

Va canviar el concepte de gastronomia, perquè la gastronomia són també els productors, el medi ambient i l’economia. Aquesta és la visió més crucial del moviment Slow Food.